02.09.2022.
“Jaunas pārtikas kūpināšanas tehnoloģijas izstrāde policiklisko aromātisko ogļūdeņražu
(benzpirēna) koncentrācijas samazināšanai kūpinātos gaļas produktos – “Blue smoke”” (projekta
nr. 1.1.1.1/19/A/092)
Informācija par periodu no 01.07.2022. — 30.09.2022.
Tiek intensīvi turpināta kūpināšanas tehnoloģijas metodikas izstrāde. Sadarbībā ar LVMI “Silavu”
prototipā uzsākta pārtikas produktu (cūkgaļas) kūpināšana. Kūpināšanas cikls cūkgaļai iedalās 3
daļās: 1) susināšana; 2) kūpināšana; 3) vārīšana. Eksperimentējot, pārbaudes ciklā tiek noteikts ne
tikai dūmgāžu temperatūra, bet arī tiek analizēts dūmgāžu sastāvs uzreiz aiz cieto daļiņu filtra un arī
izejošo dūmgāžu sastāvs no kūpinātavas prototipa. Iegūtais gatavais produkts nosūtīts analīžu
veikšanai.
Pēc iegūto datu analīzes tiks veikta kūpinātavas regulācija un degšanas cikla optimizācija.
Projekta kopējais finansējums: 617 503,51 EUR un to paredzēts īstenot līdz 2022. gada 31.
decembrim.